خانه / اخبار کوتاه / بیش از هشت ماه محرومیت از هشت میلیارد تومان بودجه محرومیت زدایی…! سهم بخش فداغ و خلیلی کجاست؟

انار شیطان گونه نادر در فداغ

شاید در عید نوروز (اواخر اسفند تا اواخر فروردین) از کنار پمپ بنزین فداغ گذشته باشید و درختانی با گل های زرد توجه شما را جلب کرده باشن و…

از گونه های در معرض نابودی، گیاهی دارویی- زینتی به نام انار شیطان می باشد.

انار شیطان تنها جنس وگونه ی تیره پیچ اناریان ((Bignoniaceae در ایران است.

انار شیطان گیاهی است دوپایه ونیمه خزان کننده که به صورت درخت یا درختچه ای(ارتفاع12-4متر) با برگ های متقابل باریک و دراز با کناره صاف و گل های بدون بو به رنگ زرد- نارنجی یا قرمز اناری می باشد.

این درخت زیبا که درجامعه کارشناسی گیاهی کشور بسیار غریب ونا آشناست، در فارس، بوشهر، بندرعباس وکرمان به صورت پراکنده وتنک وجود دارد ولی متاسفانه رویشگاههای آن تحت تأثیر عوامل مختلف در دست تخریب است و ممکن است در چند سال آینده این درخت زیبا را در جنوب نداشته باشیم.

جنگلی به نام گلپرک دلفارد در ۲۵ کیلومتری شمال جیرفت بزرگترین ذخیره گاه ژنتیکی این درخت در خاورمیانه است. این درخت ویژه مناطق گرمسیر و نیمه گرمسیر بسیار مقاوم به خشکی، یخ‌زدگی و آتش‌سوزی است.

برگ‌های آن خوراک دام است. چوب محکم و بادوام انار شیطان برای ساخت وسایل چوبی و منبت کاری کاربرد دارد. قسمت های مختلف گیاه برای مداوای برخی از بیماری ها مثل سفلیس، رفع ترشحات زنانگی، درمان لکه های سفید رنگ در ناحیه گردن، اگزما ودرمان بزرگ شدن طحال استفاده می شود.

پوست انار شیطان دارای مواد آرام بخش ملایم است و برای تقویت قلب مفید می باشد. ترکیب های دارویی مختلفی از این گیاه استخراج شده است که مهمترین اثر آن در جلوگیری از گسترش بیماری ایدز می باشد.نکتۀ حائز اهمیت در مورد این درخت، سختی ازدیاد آن بوده که نسل آن را در معرض خطر انقراض قرار داده است.

در تحقیقی که دکترحسن صالحی واکبرکرمی بر روی ریشه زایی قلمه های مختلف این گیاه( سخت، نیمه سخت وعلفی) با استفاده از دو تیمار NAA و IBA در دو زمان مختلف(اواخر پاییز واواخر زمستان)انجام دادند مشخص شد که کاربرد IBA و NAA در اواخر زمستان تاثیر بسزایی در ریشه زایی قلمه ها داشته که بالاترین درصد ریشه زایی این گیاه درقلمه های چوب سخت وبا تیمار 3000 میلی گرم در لیترNAA  به دست آمد.

از آنجا که ازدیاد انار شیطان از طریق بذر و قلمه به سختی امکان پذیر است و آهنگ تولید نهال بسیار کند می باشد بدست آوردن تعداد زیاد نهال در مدت زمان نسبتاً کوتاه مستلزم ازدیاد آن به روش درون شیشه ای می باشد که البته برای افزایش درون شیشه ای این گیاه آزمایش هایی با استفاده از تنظیم کننده های رشد BAP وIAA انجام شده است که فقط در مرحله آزمایشگاهی بوده است وبه صورت انبوه تولید نشده است. از مهمترین مشکلات ومعضلات موجود در توسعه سطح کشت این گیاه عدم مطالعات جامع در رابطه با این گونه گیاهی نادر است که خواستار توجه بیشتر مسولان به آن می باشد.

گرد آورنده:محسن شیردل

سی یم تص تع
10 5 9

با تشکر از زحمات جناب آقای شیردل که این گزارش زیبا را برای ما ارسال نموده اند

درباره‌ی فداغ نيوز

4 نظر

  1. mohsen shirdel

    سلام خدمت دوست عزیز شمیم
    در حفظ و حراست از این درخت اصلا توجهی نمیشه واین دفعه که فداغ بودم دیدم که محیطی کنار پمپ بنزین درست شده واحتمال اسیب به این درختانهست وچه بسا که چند سال اینده این درخت زیبا رو نداشته باشیم
    ودر مورد اصطلاحات تخصصی فکرنکنم اونقدر تخصصی باشه فقط دو اصطلاح NAA(نفتالین استیک اسید) وIBA(ایندول  بوتیریک استیک اسید) دو تنظیم کننده رشد هستند که برای ریشه زایی قلمه ها استفاده میشه
    اگه فکر میکنید جاییش نامفهومه بگید توضیح بدم

  2. با این اوصافی که از این درخت گفته شد پس واقعا یک گنج نادری دراختیارمون هست که به راحتی از کنارش عبور می کنیم و حتی در حراست از اون کم کاری می کنیم.کاربرد درمانی این درخت که بیان شدخیلی جالب بوداین درخت فوق العادست. از نزدیک ندیدم ولی از دور حتی در فصل تابستان هم خیلی زیبا و جذاب بود،حتی برخی دوستان پرینتی ازعکس این درخت به عنوان کارت پستال به من هدیه دادندکه واقعا زیبا بود.ما هم از آقای شیردل تشکر می کنیم. گزارش جامعی بود.فقط توصیه ای به آقای شیردل داشتم اینکه وقتی تصمیم دارید مطلبی رامنتشر کنیدکه جنبه ی علمی و اطلاع رسانی برای عموم دارد از اصطلاحات تخصصی استفاده نکنید تا برداشتها یکی باشد.

  3. m&b دانشجو

    مطلب خوبی بود استفاده کردیم

  4. mohsen shirdel

    با سلام اگه امکانش هست عکس های دیگه رو هم بگذارید تا دانشجویانی  که میخان از این عکسا برای درساشون استفاده کنن بتونن از اونا استفاده کنن
    با تشکر

جوابی بنویسید

ایمیل شما نشر نخواهد شدخانه های ضروری نشانه گذاری شده است. *

*


4 + 8 =